Potrawy szwajcarskie

Do popularnych specjałów kuchni szwajcarskiej zalicza się różnorodne dania oparte na serach i makaronach, których jest w tym kraju mnóstwo rozmaitych rodzajów. Wyróżniają się one zwłaszcza byciem daniami sycącymi oraz ciężkostrawnymi, ale nie zapominajmy, że na tle szeregu różnorodnych kuchni gastronomia szwajcarska opiera się przede wszystkim na urozmaiceniu. Ser dodawany jest tam praktycznie do wszystkiego ale nie zapominajmy, że przecież jest tam ich tak wiele gatunków, że smak każdego jest kompletnie odmienny.
Jeżeli chodzi o klasyczne i tradycyjne potrawy kuchni szwajcarskiej, to na szczególną uwagę zasługują między innymi Alpermagaroninen, który jest idealnym wariantem dla osób nie jedzących mięsa. To specjał typowo wegetariański. Zapieka się makaron z serem oraz jabłkiem i cebulką. Jest to jednak mimo braku mięsa danie bardzo kaloryczne. Podobnie zupy, które same w sobie są zdrowe, bowiem z reguły robione z warzyw w dużej ilości, ale jako dodatek do nich zawsze są serwowane knopfli, a więc niewielkie kluseczki.

Deserem okazuje się także szwajcarska czekolada, która rozsławiła ten kraj na całym świecie właśnie za sprawą tego rarytasu. Jest ona jedzona sama, jako czysty przysmak miłośników czekolady, ale także stanowi punkt wyjściowy do tworzenia wyrafinowanych deserów oraz pieczenia nietuzinkowych smakowo ciast. Niewątpliwie zdrowe są natomiast typowe szwajcarskie śniadania, na jakie z reguły jedzone są musli czy też płatki śniadaniowe. Warto wspomnieć, że to właśnie w Szwajcarii wymyślono musli w wieku dziewiętnastym. Jedną z charakterystycznych odmian musli jest Birchermusli. Dodaje się do nich śmietanę i przez ten dodatek mimo iż smakują rewelacyjnie, są bardzo kaloryczne i ciężkostrawne.
Autor artykułu: