Tradycyjne potrawy australijskie

Australijska gastronomia ma do zaoferowania mnóstwo różnorodnych specjałów kulinarnych dla każdego bez wyjątku. Jest tam wiele ciekawych pozycji w menu dla preferujących dania wegetariańskie, jak również dla prawdziwych smakoszy rozmaitych gatunków mięsnych. Wyszczególnia się w kuchni Australii bardzo wiele różnorakich rodzajów wpływów z innych kuchni świata, a do tego zalicza się zwłaszcza rarytasy charakterystyczne dla kuchni angielskiej, ale także i libańskiej oraz greckiej i włoskiej. Ponadto jest też multum wielorakich przysmaków stanowiących dania tradycyjne w Australii. Jakie to menu? Przygotowaliśmy poniżej krótkie zestawienie najciekawszych i najchętniej serwowanych dań.
Wśród najbardziej specyficznych potraw Australii znajdują się vegemite. Jest to specyficzna pasta na chleb, jaka jest robiona na bazie drożdży.

Smaruje się nią pieczywo, ale także jest dodawana do wielu dań mięsnych, jako coś zastępującego sosy. Kolejnym ciekawym wariantem jest tim tam, a więc biszkopty czekoladowe. Jako niebanalny deser należy również wyszczególnić pavlovę, czyli torcik bezowy, jaki jest udekorowany bitą śmietaną oraz dużą ilością owoców. Jest to tort, jaki powstał na cześć primabaleriny pochodzącej z Rosji, to jest Anny Pavlovy. Poza tym, warto także wspomnieć o ciasteczka anzac, które są twardawe, ale kruche zarazem. Najczęściej robi się je z wykorzystaniem dużej ilości kokosu oraz płatków owsianych. Jako deser australijski rodem trzeba wymienić też lamington, jaki jest oblewany czekoladą, serwowany z orcją dżemu i wiórkami kokosowymi oraz bitą śmietaną.
Autor artykułu: