Włoskie desery

Czy kiedykolwiek miałeś okazję odwiedzić słoneczną Italię i zasmakować tamtejszej oryginalnej kuchni? Smaki włoskie są nieocenione i każdy, kto lubi podróżować, chociażby raz w życiu, powinien wybrać się w ten zakątek świata. Europa zdecydowanie może poszczycić się Italią, która rozsławiła kontynent europejski między innymi za sprawą ich nietuzinkowej kuchni śródziemnomorskiej, która podbiła serce miłośników nie tylko pizzy czy lasagny na całym świecie. Włosi słyną także z wyrafinowanych deserów, których jedzenie to istne niebo w gębie. O jakich słodkich przysmakach mowa na dolce czyli typowo włoski deser?
Kuchnia włoska nie mogłaby istnieć, gdyby nie tradycyjne dla tego obszaru desery, jakich w słonecznej Italii nie brak. Nie mogą na ten rodzaj smaków narzekać miłośnicy wszystkiego, co słodkie, ale też prawdziwi smakosze aromatycznej małej kawy, gdyż wiele włoskich deserów opartych jest w szczególności na kawie, z jakiej Italia niewątpliwie słynie. Dużo deserów bazuje także na słodkiej śmietance, która jest gotowana i tuż przy wrzeniu ściągana z palnika. Tak przykładowo przygotowuje się kultowy włoski deser, jakim jest panna cotta. Nie zapominajmy również o lodach włoskich, czyli gelato. Są one robione w naturalny sposób, czyli zawsze na bazie aromatycznej śmietany. Nie da się także ukryć, że Włosi kochają czekoladę i kakao.

W ten sposób powstaje cudowne w swym smaku tiramisu oraz włoskie specjały z serkiem mascarpone w roli głównej. Ciekawie prezentuje się także deser zabajone, czyli z włoskiego zabaglione, który podobnie zresztą jak w naszym kraju, robi się z cukru, żółtek jaj oraz słodkiego likieru, często kawowego. Na dobitkę nieco serka mascarpone. Do deserów, Włosi – identycznie jak do dań głównych pierwszego i drugiego – popijają wina, a zwłaszcza Chianti, czy Barolo oraz Gravello.
Autor artykułu:

Zobacz stronę autora: tłumaczenia arabskiego