Dania włoskie

Kuchnia śródziemnomorska nie mogłaby istnieć, gdyby nie szeroki wachlarz różnorodnych rodzajów specjałów włoskich. Gastronomia Italiano opiera się w szczególności na wielorakich typach przysmaków, jakimi są zimne przekąski, gorące antipasto, ale też primo i secondo a więc pierwsze i drugie danie bazujące na szeregu rozmaitych składników wartościowych i pełnych cennych witamin i minerałów. Mowa tu oczywiście o rybach świeżo łowionych czy owocach morza pełnych białka. Nie zapominajmy także o soczystych mięsach czy warzywach, które są zawsze dodatkiem do dań, niezależnie od tego czy mowa o specjałach mącznych i makaronowych czy mięsnych. Na koniec dolce czyli słodki deser.
Jeżeli chodzi o konkretne potrawy, jakie są spożywane w kuchni włoskiej, to w szczególności warto zwrócić uwagę na dania z makaronem w roli głównej. W końcu to słoneczna Italia okazuje się ojczyzną makaronu, zatem nie powinno dziwić, że to tam jedzone jest masowo takie danie jak lasagna czy ravioli a więc niewielkie pierożki oraz bardzo estetycznie prezentujące się na talerzu tortelinii.

Makarony zazwyczaj oparte są albo na penne, albo na spaghetti, czy tez świderki a więc fusilli. Jeszcze czymś innym są długie rurki czy pappardelle a więc makaron wstążkowy. Włosi bardzo cenią sobie zioła i wszelakie aromatyczne przyprawy, dlatego też nie ma mowy o tym, żeby serwowany przez nich makaron był suchy – zawsze musi być z dodatkiem sosu. W szczególności mieszkańcy Italii chwalą sobie sos bolognese oraz carbonara. Pełno w tych sosach oregano oraz ukochanej przez Włochów bazylii.
Autor artykułu: