Kuchnia francuska

Francuska kuchnia słynie na cały świecie z wybornych specjałów, które okazują się najbardziej niezawodne ze wszystkich rarytasów nie tylko w Europie. Francuzi przykładają do spożywania posiłków ogromną wagę i przede wszystkim ich gastronomia zasłynęła za sprawą niezawodnych, znamienitych szefów kuchni, którzy proponują dania niebanalne. W ten sposób zrodziła się luksusowa gastronomia jaką jest haute cuisine. Jest tam także coś takiego jak nouvelle cuisine, co stanowi kuchnię wykwitną nieco mniej niż haute, ale za to na pewno dużo lżejszą, typową dla regionu Morza Śródziemnego.
Do najważniejszych rarytasów kuchni francuskiej zaliczyć trzeba żabie udka, ślimaki, escargots, a także crème brulee czy zupę czosnkową.

Za najbardziej popularnych kucharzy francuskich trzeba z kolei uznać między innymi La Varenne, ale także Careme czy Bocuse i Escoffier. To oni stali się prawdziwymi mistrzami kulinariów, tworząc wysoką kuchnię, czyli ekskluzywne haute cuisine. Tego rodzaju specjały są dzięki nim serwowane w najlepszych lokalach gastronomicznych na całym świecie a także w obiektach hotelowych szczycących się najwyższą liczbą gwiazdek. Ponadto, przez lata funkcjonowania i stulecia rozwoju, gastronomia francuska można stwierdzić, iż przezywała bardzo duże rewolucje. Nierzadko starano się dania upraszczać, po to aby trafiały one także na talerze przeciętnego mieszkańca Francji i ogólnie każdego Europejczyka. Niemniej jednak starano się nie doprowadzić tym samym do utraty stylu gotowania, przywiązując ogromną wagę do estetyki podawanych potraw oraz formy i smaku.
Autor artykułu: