Kuchnia Szwajcarii

Szwajcarskie rarytasy są kojarzone przede wszystkim z dość ciężkostrawnymi. Ale jakże przepysznymi serami żółtymi. Wielu ludzi degustuje je, podobnie jak i tamtejsze kluseczki, makarony oraz wyśmienite desery przy każdorazowej wizycie w tym cudownym kraju, jednak nie oznacza to, że faktycznie to, co smakowite, jest warte grzechu. Nie zapominajmy, że w parze z wyrafinowanym smakiem idą także kalorie, które w przypadku akurat specjałów kuchni szwajcarskiej są gigantyczne. Czym dokładnie wyróżnia się gastronomia Szwajcarii?
Kuchnia jest ciężkostrawna i nie uchodzi za szczególnie zdrową, ale próbując oryginalnych dań z tego regionu naprawdę można przepaść w ich niebanalnym smaku. W szczególności wiąże się to z faktem, że Szwajcaria z pokolenia na pokolenie cieszy się ogromnym przywiązaniem do tradycji kulinarnej.

Wynika to z faktu, że zaczerpnięto w niej specjały typowe dla włoskiej kuchni, ale tez gastronomii francuskiej oraz niemieckiej. Dania są sycące i to, aby solidnie się najeść a nie jedynie zaspokoić poczucie głodu najbardziej jest istotne dla mieszkańców Szwajcarii. Będąc w tym malowniczym kraju nie może jednakże zabraknąć na naszym stole Alpermagaroninen, a więc makaronu zapiekanego z serem ciągnącym się smakowicie przy każdym odrywanym kawałku. Do tego gotowane jabłko oraz smażona cebulka – olbrzymie kalorie gwarantowane, ale też i soczystość i wyrafinowanie smakowe. Do wielu popularnych zup szwajcarskich dodaje się z kolei Knoplfi, a więc malutkie kluseczki na wzór klusek śląskich czy naszego lanego ciasta.
Autor artykułu: