Kuchnia włoska

Włosi lubują się w rozmaitych przysmakach, do jakich zalicza się mnóstwo specjałów, jakie odznaczają się popularnością na terenie całego kontynentu europejskiego, ale nie tylko tam. Są one również bardzo powszechne na całym świecie. Wśród nich jest wiele różnorodnych rarytasów, jakie zna się także w naszym kraju. Czym odznacza się gastronomia włoska i jaka jest kulinarna misja Włochów niezbędna do spełnienia, gdy stają przed garnkiem z daniem do sporządzania?
Kuchnia włoska przede wszystkim bazuje na ziołach, aromatycznych przyprawach, świetnej jakości winach, makaronach, serach i włoskich mącznych przysmakach. Do cech typowych kuchni Italiano zalicza się specjały w zależności od tego, do jakiego regionu konkretnie Włoch zamierzamy się wybrać. W głównej mierze mowa o bardzo ciekawie prezentujących się smakach Toskanii, niebanalnym gotowaniu na Sycylii czy tez cudownym Neapolu.

W każdym z tych włoskich regionów jest multum rozmaitych rodzajów rarytasów. Wśród nich nie zapominajmy na przykład o chlebie pozbawionym choćby grama soli czy białej fasoli dodawanej namiętnie do niemal wszystkich przysmaków kuchni toskańskiej. Warto wspomnieć o rzymskich rarytasach opartych na mięsie i serach, zwłaszcza tych owczych. Do tego dochodzi również cieniutkie ciasto na pizzę charakteryzujące Wenecję oraz mozzarellę na Sycylii i w Neapolu. Jeżeli natomiast mowa o kuchni północy, to tam Włosi jedzą nieco inaczej niż na południu. W grę wchodzi tam risotto, które zdecydowanie króluje. Podobnie mascarpone i makarony oparte w swej produkcji na zużywaniu dużych ilości jajek.
Autor artykułu: