Charakterystyka kuchni skandynawskiej

Czy kiedykolwiek miałeś okazję zjeść pożywne i pełne cennych składników specjały kuchni skandynawskiej? Czy zastanawiałeś się, dlaczego właśnie kraje skandynawskie są wysoko w hierarchii zdrowego odżywiania? Co takiego stanowi u nich podstawę zbilansowanego jedzenia? Popatrz w dalsze fragmenty, abyśmy krok po kroku mogli Cię wprowadzić w świat kuchni skandynawskiej.
W tradycyjnej kuchni skandynawskiej mieszczą się przeróżne dania norweskie, szwedzkie oraz duńskie. Sporo jest tam również specjałów na bazie ryb, czy owoców morza, co w tej części Europy chyba zrozumiałe. Północna część naszego kontynentu w szczególności opiera się na lokalnych specjałach, do jakich zalicza się zwłaszcza przegrzebki, homarce, ale tez łososie, dorsze, makrele, pstrągi czy śledzie. Najwięcej mięsa z wszystkich państw skandynawskich jedzonych jest zaś w Danii, z kolei dziczyzna spożywana jest przez Norwegów. Hodowlane zwierzęta są głownie przerabiane na rarytasy wieprzowe i wołowe. Prawdziwym przysmakiem wszystkich Skandynawów z krwi i kości jest pełnoziarnisty, smaczny i mocno wypieczonych chleb oraz pumpernikiel. Jako desery uznają wyłącznie te z owocami w roli głównej, a w szczególności smakami lasu, to jest jeżynami, borówkami czy też jagodami.

Warto również dodać, że sporo serwują dań w postaci konserwowych warzyw czyepo-serwis ziemniaków, w których lubują się niczym nasi rodacy. Dla nich posiłek to coś znacznie więcej niż jedynie szybkie zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś. Zarówno Duńczycy, jak i Szwedzi oraz Norwegowie lubią jeść w świetnym klimacie, dobrym nastroju oraz miłej atmosferze, do czego przykładają bardzo dużą wagę.
Autor artykułu: