Kuchnia grecka

Do popularnych kuchni z zakresu kulinariów śródziemnomorskich zalicza się kuchnię grecką. Okazuje się ona znakomitym przykładem, a wręcz reprezentantem gastronomii Morza Śródziemnego. Czym się cechuje w praktyce i jak przyrządzać jej największe rarytasy?
Grecja jest cudownym krajem, jeżeli chodzi o smakołyki, jakie ma do zaproponowania. Warto jest czerpać przykład z kuchni Greków, bowiem wiele z tych składników jakie są przez ten naród na co dzień używane w kuchni, bogatych jest w wartościowe odżywcze składniki typu witaminy oraz minerały. Jest to bardzo cenne dla naszego jadłospisu. Nie zapominajmy też o tym, że zdecydowana większość greckich rarytasów bazuje zwłaszcza na prostocie i szybkości przyrządzania, bowiem tacy są właśnie Grecy – nie chcą marnotrawić czasu na posiłki, ale cenią sobie jedzenie dobre i Domki na Kaszubach wartościowe.

Chyba spore grono ludzi doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jakie specjały należą do kuchni typowo greckiej, bowiem są one znane na całym świecie od dawien dawna, a ich przykładem może być sos tzatziki czy też sałatka grecka oraz soulvaki. Nie zapominajmy również o nieodzownym elemencie jakim są wina greckie. Polak z reguły kojarzy kuchnię grecką z fetą i sałatkami, jakie są lekkie i niskokaloryczne. Oczywiście jak najbardziej jest to dobre skojarzenie, ale Grecja ma w swym kulinarnym śródziemnomorskim raju znacznie więcej do zaproponowania. W głównej mierze frappe czyli kawę podawana na zimno, serwowaną z lodem, cukrem oraz mlekiem, jaka jest miksowana w mikserze specjalnie stworzonym do robienia tego kawowego napoju.
Autor artykułu: