Potrawy greckie

Kuchnia Grecji to kuchnia śródziemnomorska, która opiera się przede wszystkim na bardzo wielu rozmaitych specjałach, jakie są bogate w szereg wartości odżywczych oraz witaminy i cenne dla ludzkiego organizmu minerały. Podstawą jest jedzenie lekkie, ale wartościowe i zbilansowane. Do najważniejszych dodatków do specjałów greckich zalicza się warzywa, mnóstwo oliwy z oliwek, owoce sezonowe, zboża, zioła czy też ryby i owoce morza. Nie może także oczywiście zabraknąć mięs czy serów w różnorodnych odmianach. Sporo jest tam także jedzone bakłażanów oraz cukinii i jogurtu greckiego, który jest szeroko rozpowszechniony również w Polsce. Jeżeli mowa o tamtejszych deserach, to muszą one praktycznie zawsze opierać się w dużym stopniu na typowej greckiej chałwie, czy też na miodzie i dodatku orzechów.

Wartościowe posiłki, jakie zarazem rozsławiły Grecję na kulinarnej mapie kontynentu europejskiego to mezes, a więc przystawki serwowane z likierami anyżowymi a także ser feta także podawany z oliwkami czy z winem. Nie zapominajmy także o daniu dolmadakia a więc liście winorośli, w jakich znajduje się mięso, ryż czy warzywa. Dodatkowo warto także wspomnieć o tiganita czyli głęboko smażonych warzywach, zawsze na oliwie z oliwek. Chyba każdy doskonale kojarzy sałatkę grecką, w jakiej musi znaleźć się porcja czerwonej cebulki, fety, oliwki czarne bądź zielone, ogórek i pomidory. Nie zapominajmy też o genialnym na polskiego grilla i nie tylko sosie tzatziki. Yemista to warzywa pieczone, jakie często nadziewa się czymś, powiedzmy serami i oliwkami. Świetnie do zrobienia tego specjału greckiego przydają się papryka oraz pomidory.
Autor artykułu: