Kuchnia norweska i szwedzka
Norweska i szwedzka kuchnia uchodzą za jedne z najzdrowszych gastronomii nie tylko na terenie kontynentu europejskiego, co również ogólnie w hierarchii światowej. Wyróżnia się mnóstwo wysokiej jakości specjałów, które są typowe dla kulinariów skandynawskich i które opierają się zwłaszcza na świetnych rybach oraz owocach morza, jakich my Polacy jadamy zdecydowanie najmniej.
Norwegia to przecież nic innego jak kulinarna ojczyzna łososia, którego sprowadza się z tego właśnie kraju na cały świat. W zasadzie to, jakie kulinaria cechują norweskie restauracje czy domowe kuchnie nie różni się zbytnio od tego, co serwowane jest na talerze w Dani. Podobnie, jeżeli chodzi o Szwecję, w której również nie brakuje różnego rodzaju rarytasów. Łosoś jaki wyróżnia kuchnię krajów skandynawskich jest króle Bałtyku oraz wyróżnia cały obszar północnego Atlantyku. Jest jedzony na rozmaite sposoby, może być przyrządzany poprzez marynowanie, ale też w sushi na surowo, czy też w wersji gotowanej.
Dodatki, jakie do niego najczęściej się podaje to koperek, ale i musztarda, czy nawet zioła i dodatki na słodko. Do popularnych norweskich potraw na bazie łososia, a raczej z łososiem w roli głównej zalicza się gravlax. Jest to marynowana ryba serwowana z cukrem, koprem i solą. Nieco mniej rozpowszechniony niż łosoś, ale nadal cieszący się ogromną popularnością w gastronomii norweskiej jest okaz w postaci pstrąga. Je się go mimo tego, że cechuje się on nieładnym aromatem, zwłaszcza podczas przyrządzania. Równie pysznie może być zrobiony dorsz czy też makrela, jaka cieszy się dużym uznaniem wśród smakoszy ryb także w naszym kraju.
Autor artykułu: