Kuchnia portugalska
Nie musisz być w Portugalii, żeby poczuć prawdziwie portugalską kuchnię i zasmakować rarytasy z tego obszaru. Warto spróbować część z nich przygotować sobie samemu. Niestety jednak wiele dań charakterystycznych dla Lizbony i Porto, bo tam jest najwięcej menu typowo portugalskiego, nie da rady odtworzyć ze względu na tajemniczą recepturę Portugalczyków, ale również z powodu niedostępności licznych składników w naszym kraju, a nawet jeśli są one ogólnodostępne, to nie tak wysokiej jakości jak oryginalnie w Portugalii. Przejdźmy do konkretów – co rozumie się jako kuchnię tradycyjną w Portugalii?
Przede wszystkim trzeba wspomnieć o tradycyjnych daniach opartych na rybach i owocach morza, jakich jest tam mnóstwo. W szczególności, rybnym przysmakiem Portugalczyków okazuje się suszony dorsz i pieczony dorsz. Warto dodać, że są z nim robione nawet wyrafinowane i niepowtarzalne w smaku babeczki. Ponadto, Portugalia nie mogłaby istnieć, gdyby nie świetna tarta w jakiej znajduje się nadzienie pastel de nata, a więc budyniowy dodatek, który nadaje temu rarytasowi nietuzinkowego smaku. Nigdzie indziej nie posmakujesz ryb, a zwłaszcza już wyżej wymienionego dorsza, tym bardziej dorsza solonego jak w stolicy Portugalii czyli w Lizbonie.
Do tego nie zapominajmy tez o krokietach z tym gatunkiem rybnym w roli głównej. A więc mowa tu o przysmaku zwanym pasteis de bacalhau. Portugalczycy jedzą tez grillowane sardynki oraz solę i tuńczyka. U nich jada się mnóstwo odmian mięsnych rarytasów, w tym duży nacisk kładziony jest na drób, baraninę i wołowinę, a także jagnięcinę. Jest to kraj który nie mógłby się obejść także bez soczystych oliwek oraz sosów.
Autor artykułu: