Narodowe potrawy szwajcarskie
Byłeś kiedyś w Szwajcarii? Jeżeli chcesz nie tylko pozwiedzać przepiękne krajobrazy, warto również, żebyś posmakował nietuzinkowych, ale od razu ostrzegamy- mocno kalorycznych – dań kuchni szwajcarskiej. Pełna ciągnącego się sera w rozmaitych odmianach, obfitująca w wyrafinowane białe wina z wybornym dodatkiem soku z cytryny, czy też chrupkiego i ładnie wypieczonego chleba z ziarnami oraz pumperniklu, kuchnia szwajcarska kusi wszystkich lubiących dobrze zjeść. Czym się wyróżnia konkretnie i jakie dania w menu Szwajcara można uznać za specjały narodowe?
Szwajcarska gastronomia bazuje zwłaszcza na dodatkach ciężkostrawnych, ale jakże wyśmienitych serów w szczególności Gruyere, czy Emmentaler, które znane są także w Polsce, ale tylko w Szwajcarii smakują tak nieziemsko. Mamy tam również pewność, że nie jemy żadnej podróbki, a oryginalny specjał serowy typowy dla tego regionu. Warto również wspomnieć o tym, w jaki sposób te tradycyjne sery są jedzone. Otóż najpowszechniejsza, a zarazem klasyczna forma jedzenia serów bazuje w Szwajcarii na robieniu charakterystycznego fondue, a więc roztapianiu Emmentalera i Gruyere w białym winie.
Poprzez dodanie wspomnianego wyżej soku z cytryny, mamy natomiast możliwość szybszego i sprawniejszego roztopienia serów. Do serowego fondue istnieją specjalne podgrzewacze, podobne do tego na czekoladowe fondue, które także ze względu na niebiańską w smaku szwajcarską czekoladę są popularne w tym kraju i masowo wykorzystywane. Tradycyjne danie Szwajcarów to również raclette oraz marynowane cebulki. Na zimowe wieczory polecana jest szynka parmeńska.
Autor artykułu: