Potrawy regionalne w kuchni francuskiej
Kuchnia francuska posiada mnóstwo różnorodnych rodzajów specjałów, do jakich zalicza się przede wszystkim crème brulee, bagietkę paryską, ślimaki, kaczkę, żabie udka, zupę cebulową i tartę. Wszystkie one są wyjątkowo smakowite oraz bardzo wartościowe jeśli chodzi o ich pożywność. Francja kojarzy się również z pumperniklem, rozmaitymi serami i pieczonymi kasztanami. Jakie były początki specjałów tego rodzaju?
Na pewno kuchnia francuska wyróżniała się już w siedemnastym stuleciu tym, że była modna jako dania jedzone na całym świecie przez sferę rządzącą. Królowie i książęta zajadali się rarytasami przygotowywanymi przez mistrzów gastronomii tego obszaru na mapie Europy. Dodatkowo, warto dodać, że Francuzi zasłynęli również w wieku osiemnastym, kiedy to stworzyli kuchnię jaka pełna była beszamelowego sosu, vinegret, bulionu, sufletu, majonezu, musztardy oraz wielu innych dodatków, bez jakich nie wyobrażano sobie od tego czasu dań. W kuchniach dzisiejszych domów polskich czy ogólnie w całej Europie, francuskie dodatki są bardzo powszechne. Pozostało to tak do dziś dnia.
Warto wspomnieć również o kuchni północy i zachodu, gdzie występuje mnóstwo specjalnych wędlin, jakich nie da rady przygotować w tak idealny sposób nigdzie indziej. Jest to przykładowo kiełbasa Andouillette w jakiej jest sporo aromatycznych ziół, cebula czy pieprz. Dodatkowo należy wspomnieć o daniu zwanym potjevlesh, jaki stanowi wyśmienity gulasz robiony z czterech typów mięsa. W Normandii natomiast jest wiele napojów alkoholowych, w tym cydr oraz calvados. Wszystko to jest możliwe poprzez spore ilości sadów jabłkowych znajdujących się na terenie Francji.
Autor artykułu: